Günlük Analiz 30-04-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED öncesi piyasalar bekle gör modunda:

- Yeni haftaya olumlu beklentilere paralel alıcılı seyirde başlayan yurt dışı hisse senedi piyasaları kritik seviyelerde hız keserken, yarın açıklanacak FOMC kararları öncesi tekrar bekle gör moduna geçmiş görünüyor. Yarın ki toplantıda özellikle FED üyelerinin genel gidişata dair bakış açıları ve ileriye yönelik faiz beklentilerinde değişiklik olup olmadığı ihtimalleri öncelikle piyasaların odağında olacaktır. 
- Diğer taraftan Çin imalat endeksinin ikinci ayında da 50 baz puan üzerinde kalarak büyümeye işaret etmesi uzun zaman sonra piyasaların büyüme odaklı satın alımlarını güçlendirmiş görünüyor. Bu gelişme ile uzak doğu piyasaları günü yeşiller ile tamamlarken, olumlu havanın kısmen diğer piyasaları da etkilemesi muhtemel görünüyor. 
- Risk iştahı açısından Tesla'nın otonom sürüş teknolojisi için Çin'den onay aldığı haberleri de yine piyasaları pozitif etkileyebilecek bir gelişme olarak görülmelidir. Uzun zamandır yatırımcısını üzen Tesla hisselerinin de bu gelişme sonrası bir miktar toparlanma eğiliminde hareket etmesi beklenebilir. 
- Bu hafta piyasalar açısından yarın ki FOMC toplantı sonuçları ve hisse bilanço performansları ile istihdam verileri kritik önemde takip edilmeye devam edilecektir. 
 
İçeride borsa yükseliyor, faizler yükseliyor, döviz düşüyor;
   
- İzlenilen para politikasına dair sürecin piyasalar açısından doğru sonuçlar doğurmaya devam ettiğini görüyoruz. Özellikle seçim riskinin ortadan kalkması ve mevcut ekonomi politikalarına dair güvenin tam oluşması piyasa dengesi ve fiyatlamalar açısından sağlıklı bir süreçte işlerin gelişmesine neden oluyor.
- Mevduat faizleri yükseliş eğilimini sürdürürken, not artırım beklentisi ve ileriye yönelik yabancı ilgisine dair iyimserlik borsa tarafında da yeni rekorlar gelmesine neden oluyor. Diğer taraftan ise TL'de ki değerlenme dikkat çekici bir şekilde ivmelenmeye devam ediyor. İçeride döviz talebinin azalması ve tatil döneminde döviz girişine dair de olumlu beklentiler kur tarafında ki korkulan senaryoların ötelenmesine hatta ortadan kalkmasına neden olmuş durumda.  Piyasalarda oluşan bu genel dengeli havanın bir süre daha etkisini sürdürmesi beklenebilir.

 GÜNDEM;
- Yurt dışında gelecek bilançolar ve FOMC kararları ve ABD tarım dışı istihdam verisine yönelik beklenti ve gelişmeler dikkatle izlenecektir.

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir seyirde açılış gerçekleştiren endekste özellikle 10 bin direnci yukarı yönde uzun süre zorlandı. 10 bin seviyesi üzerinde gün boyu tutunamayan endekste yukarı yönlü potansiyel günlük periyotta korunsa da zaman zaman yakın alt destek kademelerinin de test edildiğini gördük. Endeks gün sonu gelen alımların etkisi ile günü 1.69% luk yükselişle 10.082 puan seviyesinden yeni bir rekorla tamamladı. Endeksin yukarı yönlü tırmanışında 2.9% luk yükselişle ulaştırma sektörü en iyi katkıyı sağlarken, bankacılık ve holding yine günün endekse pozitif katkı sağlayan sektörleri olarak öne çıkmayı başardı. Endekste bugün de dünkü kapanışa paralel alıcılı bir açılış seyri bekliyoruz. Bu etki ile yakın direnç kademeleri öncelikle test edilirken bugün özellikle 10.150 kademesinin yukarı yönde teste dileceğini ve piyasanın bu kademeye yakın dengelenerek günlük fiyatlamalarını sürdüreceğini düşünüyoruz. Dolar bazlı bir önceki zirve seviyesi olarak tespit etmiş olduğumuz bu kademe seviyelerinden ara ara gelecek düzeltme hareketleri ile piyasa bir miktar kar da realize edebilir. Piyasa gün sonu kapanışını da yine 10.000 puan üzerinde ve bir ihtimal 10.150 seviyesine yakın tamamlayacaktır. 10.50 direncinin hacimli geçildiği ve yükselişin ivmelendiği ortamda 10.300 ve 10.550 kademeleri aşamalı olarak hedeflenmelidir.     

Dirençler;  10.150 - 10.200 - 10.300 - 10.500

Destekler; 10.000 - 9.850 - 9.600 - 9.450 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

*(FROTO)- Ford Otosan: Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Ratings, 2029 vadeli 500 milyon USD tutarındaki tahvillerine 'BB-' nihai notunu vermiştir.
*(ULKER)-Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Dönüşüm ve Teknoloji Lideri Yahya Ülker, 2030 yılına kadar sürdürülebilirlik odaklı inovasyon yatırımlarımızı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
*(LILAC)-Lila Kağıt’ın halka arzında talep toplaması 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
*(KOTON)-Koton Mağazacılık’ ın halka arzında talep toplaması 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
*(AKSA) – Şirket sermayesinin 323,7 milyon TL’den %1.100 oranında bedelsiz olarak 3,6 milyar TL artışla 3,9 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
*(HEDEF) – Şirket sermayesinin 375 milyon TL’den %400 oranında bedelsiz olarak 1,5 milyar TL artışla 1,9 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
*(OSMEN) – Şirket sermayesinin 20,9 milyon TL’den %1.810 oranında bedelsiz olarak 379,1 milyon TL artışla 400 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
*(TATGD) – TAT Gıda: JCR Eurasia tarafından şirketin uzun vadeli ulusal notunun, A- (tr), kısa vadeli ulusal notunun J2 (tr), uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunun BB olarak belirlendiği açıklandı. 
*(RUBNS)-Rubenis Tekstil A.Ş: Şirketin örme kumaş fabrikasının üretim kapasitesini %80 oranında arttırma kararı aldığı ve kumaş makinelerinin siparişini verdiği açıklandı.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontratta yukarı yönlü eğilim dün açılıştan itibaren hissedilir şekilde kendini gösterdi. Piyasa ara ara zorlansa da alıcılı seyrini gün boyu devam ettirirken piyasa gün sonu kapanışını da en yüksek seviyeye yakın tamamladı. Piyasa bugün açılışta yine alıcılı seyirle yukarı yönlü tırmanışını sürdürecektir. Özellikle 12.000 kademesinin test edilmesini ve bu seviyede piyasanın kısmen hız keseceğini düşünüyoruz.  Piyasa gün sonu kapanışını da yine 12 bin seviyesine yakın yüksek gerçekleştirecektir.      

DİRENÇLER; 11.850 - 12.000 - 12.200 - 12.500

DESTEKLER; 11.550 - 11.350 -  11.250 - 11.000


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat dün tespitlerimiz doğrultusunda satıcılı bir eğilimde güne başlarken gelen tepki alımlarının da cılız kalması ile gün boyu baskılanmaya devam etti. Yine gün sonu kapanışını beklentimize paralel 33.50 seviyesine yakın gerçekleştiren mayıs vade kontratta teknik görünümde ki baskılanmanın etkisini sürdürdüğünü görüyoruz. Piyasa bugün de satıcılı seyirde gün başlangıcı yaparken düşüşün 33 seviyesine kadar bir kez daha devam etmesini bekliyoruz. 33 üzerinde dengelenmesi muhtemel görünen piyasanın gün sonu kapanışını da yine 33 seviyesine yakın gerçekleştirmesi muhtemel olacaktır.    

DİRENÇLER; 33.80 - 34.00 - 34.20 - 34.50 

DESTEKLER; 33,30 - 33,00 - 32.75 - 32.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  5000 li seviyelerden aldığı destekle tekrar yönünü yukarı çeviren S&P500 endeksi genel olumlu havaya rağmen dün alıcılı seyretse de yakın direnç kademelerini aşmakta zorlandı. 5160 direncimize yakın kısmen yatay ve dar bant hareketleri ile yukarı yönlü potansiyelini koruyan endeksin yine mevcut kademelerinde dengelenerek günü tamamladığını görüyoruz. Piyasa gece vadeli tarafta aynı dengeyi devam ettirdi diyebiliriz. Bugün bir miktar yakın desteklerini test etmesi muhtemel görünen endeksin özellikle yarın ki FOMC toplantı sonuçları öncesi mevcut kademelerinde dengelenerek bu günü de tamamlamasını bekliyoruz. Olası 5150 seviyesinin aşıldığı senaryoda 5250 ve daha üstü kademeler hedeflenebilir.  Aşağıda ise 5000 kademesi tutunmaya devam edecektir.        

DİRENÇ; 5160 - 5.185 - 5250 - 5300

DESTEK;  5100 - 5000 - 4850 - 4500 


NASDAQ;  Yeni hafta başlangıcını pozitif gerçekleştiren teknoloji hisselerinde ise bilanço beklentilerine paralel alımlar etkili olsa da piyasa mevcut kademelerinde dengeli ve kısmen alıcılı bir seyirde günü tamamladı. Yakın direnç seviyelerini aşmada zorlanan endeksin bugün de benzer görünümde çift yönlü fiyatlamalarını devam ettirmesini bekliyoruz. Endeks yarın ki FOMC öncesi mevcut potansiyelini koruyarak gelişmelere odaklanacaktır.       

DİRENÇ; 17.930 - 18.000 - 18.050 - 18.250  

DESTEK;  17.850 - 17.600 - 17.350 - 17..000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

(GOOGL)- Alphabet: hem 0.2 dolar temettü kararı hem de 70 milyar dolar geri alım haberi ile ön planda. Şirketin finansalları beklentilerden iyi gelirken, piyasa değeri 2 trilyon doları aştı.

• (JPM)-JPMorgan: Ukrayna işgali sonrasında VTB Bank'ın fonlarını dondurduğu gerekçesiyle 439,5 milyon dolar ve mal varlığını kaybetmesine karar verdi. Bu durum JPM’ın Rusya’dan çıkışını zorlaştırarak finansal oluşturmaktadır.

• (AAL)-American Airlines: İşgücü maliyetlerinin %18 artışla yaklaşık 600 milyon dolara yükseldiği 1. çeyrekte 312 milyon dolar zarar bildirdi, ancak 2. çeyrekte karlılık bekliyor.

• (CMCSA)-Comcast: Peacock yayın abonelerindeki artış ve güçlü tema parkı katılımının etkisiyle çeyreklik gelir beklentilerini aşarak 34 milyona yükseldi.

• (BHP)-BHP: Madencilik şirketi bakır varlıklarını artırmayı amaçlayan ve potansiyel olarak son yılların en büyük madencilik sektörü anlaşması olan Anglo American (AAL) için 39 milyar dolarlık bir satın alma teklifinde bulundu.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün gün boyu 1.070 üzerinde dengelenmeye ve euro lehine potansiyelini korumaya çalışan paritede genel olarak dar ve sığ bir piyasa görünümü olsa da, gece seansında tekrar güçlenen dolar etkisi ile parite bir kez daha geri çekilmiş görünüyor. FOMC öncesi dar bant hareketleri ile yön arayışını sürdürmesi muhtemel görünen paritenin bugün de öncelikle yakın desteklerini test etmesini ve akabinde günü 1.070 seviyesine yakın tamamlamasını bekliyoruz.     

Dirençler; 1.0725 - 1.077 - 1.080 - 1.083

Destekler;  1.070 - 1.066 - 1.062 - 1.060

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Zayıflayan dolar etkisi ile dün ataklarını 2350 ons seviyelerine kadar genişleten altında genel görünümde dengelenme olsa da piyasa dolardaki yön değişikliklerine duyarlı fiyatlamalarını sürdürüyor. Kritik FOMC kararları öncesi tespitlerimiz doğrultusunda 2350 ons direncinden dönen altın 2350 - 2300 bandında yatay ve çift yönlü fiyatlamalarını bugünde devam ettirecektir. Piyasa bugün özellikle yakın desteklerini çalıştırırken, gün sonu kapanışını da yine 2300 seviyesi üzerinde kısmen düşük tamamlayacaktır.

Dirençler; 2335 - 2350 - 2375 - 2400  

Destekler;  2300 - 2286 - 2250 - 2230 


GÜMÜŞ; 27 ons üzerinde tutunamayan gümüş dolarda ki geri dönüşün etkisi ile bir kez daha baskılanırken 26 ons kademelerinde bulunan yakın desteklerine doğru geri çekiliyor. Gümüşün bu etki ile bugün satıcılı eğilimde yakın desteklerini gün boyu baskılamaya devam etmesini bekliyoruz. Özellikle piyasa 26 ons seviyesine yakın tutunup bu kademe üzerinde günlük kapanış gerçekleştirirken, olası bir kırılma ya da sarkma durumunda 25.50 desteği kuvvetle muhtemel piyasayı tutacaktır.    

Dirençler;  27.30 - 27..50 - 27.80 - 28.00 

Destekler; 27.00 -  26.70 - 26..50 - 26.00

Ücretsiz Deneme Hesabı