Günlük Analiz 08-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Jeopolitik riskler tekrar hortlarken, FED üyelerinden şahin duruş mesajları gelmeye devam ediyor:

- Son dönemde gerek Powell'ın mesajları ile faiz artırımı gibi bir seçeneğin masada olmamasının anlaşılması ve gerekse son ABD Tarımdışı İstihdam verisinin etkileri piyasalarda ki risk iştahının tekrar canlanmasına neden olmuştu. Ancak dün Ortadoğu merkezli gelişmelerin etkisi ve Hamas'ın ateşkes çağrısına İsrail'in ret cevabı bir miktar piyasa fiyatlamalarında olumsuz etkilere neden olmuşa benziyor. Gelişmeler sonrası olumlu fiyatlamaların genel olarak yerini tedirginliğe bıraktığını ve güvenli liman arayışının ön plana çıktığını gördük. Piyasalar tekrar ısınan jeopolitik gelişmelere odaklı fiyatlamalarını bugünde sürdürecektir.   
- Dün yine bir başka önemli detayda Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin açıklamaları olarak ön plana çıktı. Kashkari merkez bankasının uzun bir süre faiz oranları üzerinde sıkı durmasını beklediğini ve enflasyon göstergelerinin düşmemesi halinde faiz artırımı olasılığının tekrar gündemde olabileceğine vurgu yaptı. Bu açıklama piyasalarda ki bozulan havayı bir miktar daha perçinlemiş oldu.
- Gelişmeler uzak doğu açılışında piyasaların kızarmasına neden olurken doların da  tekrar güçlenmesine neden oldu. Gerilemekte olan ABD 10 yıllıkları 4.50% üzerinde hafif yükselirken, değerli metallerin de güçlenen dolara rağmen jeopolitik risk etkisi ile kısmen alıcılı seyrettiğini söyleyebiliriz.   
- Bugün özellikle Ortadoğu kaynaklı gelişmelere odaklı piyasalarda fiyatlamaların ön plana çıkmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Risklerin azaldığı bir ortamda borsalarda ki alıcılı seyir etkisi devam edecektir. 
  
  
Gri listeden çıkıyoruz, SWAP sınırlamaları gevşetiliyor; 'CDS risk primimiz 285'
   
- Yurt içi piyasalar açısından son dönem gelişmeler son derece pozitif devam ederken TL'de ki değerlenmede iyice güçlenmeye başladı. Not artışları, ekonomi yönetiminin kararlı duruşu, artan rezervlerin verdiği moral vs derken dün de gri listeden Türkiye'nin çıkmasına yönelik gelişmeler ile TCMB'nin swap kısıtlamalarına yönelik yeni düzenlemeye gideceği yönünde ki haber akışları içeride pozitif fiyatlamalara neden oldu.
- Jeopolitik risklerin ön plana çıktığı günde baştan bir miktar negatif fiyatlama etkisi hakim olsa da günün devamında üstte sıraladığımız gelişmelere paralel olumlu havanın etkisini artırdığını gördük. Özellikle CDS risk primimiz de ki düşüş eğilimin gelişmelere paralel devam etmesi memnuniyet verici.  
- Endeks bankacılık ve holdingler öncülüğünde günü artı tamamlarken, kur tarafında ki 32 seviyesine doğru baskılanma etkisi devam etti. Bu süreçte kurda daha fazla değer kaybı istemeyen Merkezin bu seferde alıcılı tarafta piyasa dengesi oluşturduğunu söyleyebiliriz. Gram altın 2400 seviyelerinde birazda jeopolitik gelişmeler ile dengelenirken, TL de ki güçlenmeye paralel baskılanma olasılığının önümüzdeki günlerde sürmesinin daha kuvvetli ihtimal olduğunu düşünüyoruz.
- İçeride olumlu haber akışı etkisinin bugün de devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasa yarın ki enflasyon raporu ve TCMB Başkanının sunumuna odaklı bekleyişini de bir taraftan sürdürecektir.    

 GÜNDEM;
- İçeride dünkü haber akışına paralel yarın gelecek olan enflasyon raporu ve Başkan Karahan'ın sunumuna yönelik beklentiler fiyatlamalara yansıyacaktır.
- Dışarıda Ortadoğu kaynaklı jeopolitik gelişmeler dikkatle izlenmelidir.

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün güne satıcılı bir seyirde başlayan ve gün boyu aşağı yönlü baskılanmaya devam eden endekste özellikle günün ikinci yarısı gelen 'Türk yetkililer son haftalarda offshore para swaplarına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda görüşmelerde bulunuyor' haberinin gündeme düşmesi ile piyasa bir kez daha toparlandı ve alıcılı bir seyirde günü tamamladı. Endeks günü 0.68% lik yükselişle 10.336.50 seviyesinde tamamlarken, bankacılık ve holding hisselerinde ki alımlar endeksin yukarı dönüşünde öncü guruplar oldu. Her ne kadar piyasa ara düzeltme hareketleri ile zaman zaman yavaşlama sinyalleri verse de piyasanın özellikle olumlu haber akışlarına duyarlı yukarı yönlü eğiliminin genel görünümünde devam ettiğini söyleyebiliriz. Piyasa bu etki ile bugünde alıcılı eğilimde güne başlarken yakın direnç kademelerinde bir kez daha hız kesecek ancak yukarı yönlü potansiyelini koruyarak fiyatlamalarını sürdürecektir. Endeksin gün sonu kapanışını günün yüksek seviyesine yakın gerçekleştirirken kısa vade hedef olarak 10.500 seviyesinin aşılıp aşılmaması dikkatle izlenmelidir.            

Dirençler;  10.375 - 10.450 - 10.500 - 10.650

Destekler; 10.150 - 10.000 - 9.850 - 9.600 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-Penta Teknoloji-(PENTA),2024'ün ilk çeyreğindeki konsolide cirosu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 artışla 6 milyar lira oldu.(PENTA)-Penta Teknoloji'nin 2024'ün ilk çeyreğindeki konsolide cirosu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 artışla 6 milyar lira oldu.

-Migros (MGROS), nisan ayında farklı kentlerde birden fazla türde 48 mağaza daha açtığını bildirdi.

-Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), ilk çeyrekte 1 milyar 934 milyon lira net kar elde etti

-Mercedes-Benz (MBG), 210 milyon TL’lik yatırımla Parça Lojistik Merkezi açtı. Ayrıca yetkililer, sürdürülebilirlik ve lojistik verimliliği hedefleyen merkezin kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

-Altınay Savunma Teknolojileri(ALTNY), 8-9-10 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak, satış fiyatı 32,00₺.

-KOÇ Metalurji (KOCMT), 9-10 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak, satış fiyatı 20,50₺.

-Bu Hafta Temettü Dağıtacak Şirketler:

07.05.2024: AZTEK(2,25₺), BOBET(0,67₺), JANTS(2,52₺), LKMNH(0,62₺), NTGAZ(1,25₺)
08.05.2024:AKSGY(0,07₺), KSTUR(5,79₺)

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontratta dün etkili olan satışlar ile piyasa kritik gördüğümü yakın 10.700 desteğini test ederken, sonrasında ki haber akışının pozitif fiyatlamalara neden olması ile tekrar tepki verdi ve kritik 12 bin seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Piyasa bu pozitif etki ile bugün de açılıştan itibaren alıcılı seyrini devam ettirecektir. Ara düzeltmelere rağmen 12 bin seviyesinin üzerinde piyasanın tutunmasını ve günün yükseğine yakın kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz. 

DİRENÇLER; 12.070 - 12.200 - 12.500 - 13.000

Pivot; 12.000

DESTEKLER; 11.700 - 11.550 - 11.350 -  11.250


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat dün güne kritik 33 seviyesinin üzerinde tepki vererek başlarken piyasa sonrasında ki haber akışının olumlu etkisi ile tekrar TL lehine güçlenerek satıcılı eğilime geçti ve kritik 33 seviyesinin altına sarktı. Bu etki ile günlük kapanışını bu seviye altında gerçekleştiren vadeli kurda piyasa bugünde benzer eğilimde fiyatlamalarını sürdürecektir. Günlük kapanışın ise daha alt kademelere yakın gerçekleşmesini bekliyoruz. 

DİRENÇLER; 33.00 - 33.20 - 33.50 - 33.80    

DESTEKLER; 32.75 - 32.50 - 32.00 - 31.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  son süreçte gelişmelere paralel FED politikalarına dair iyileşmenin etkisi ile yönünü tekrar yukarı çeviren S&P500 endeksinde dün de alıcılı eğilimde bir günü piyasa geride bıraktı. Bugün vadeli tarafta yatay ve stabil bir seyirde açılış yapan endekste kısmende olsa yavaşlama eğilimi dikkat çekiyor. Buna paralel endeksin kısmen satıcılı bir seyirde yakın desteklerini öncelikle test edeceğini ve akabinde yakın dirençlerine doğru tepki vererek günü yine 5200 seviyesine paralel tamamlayacağını düşünüyoruz. Özellikle FED üyelerinden gelen açıklamalara duyarlı fiyatlamalar etkisinin sürdürecektir.    

DİRENÇ; 5250 - 5300 - 5350 - 5400

DESTEK;  5200 - 5160 - 5130 - 5000   


NASDAQ;  Dün alıcılı seyrini sürdüren teknoloji hisselerinde piyasa 18 bin üzerinde kalıcı olmaya gayret gösterirken 18.250 direnci civarında tekrar hız kesti ve günü açılış seviyesine yakın tamamladı. Bu etki ile vadeli taraftaki başlangıcında yine kapanışa yakın stabil fiyatlamalar ile olduğunu görüyoruz. Bugün piyasa kısmen satıcılı eğilimle yakın desteklerini öncelikle test edebilir. Ancak kısa bant hareketleri ile piyasanın mevcut kademelerde ki potansiyelini koruyacağını ve hatta kapanışa doğru hafif alıcılı bir kapanış gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.    

DİRENÇ;  18.250 - 18.300 - 18.500 - 19.000

DESTEK;  18.100 - 18.000 - 17.800 -  17.650 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (AAPL)-Apple:ACDC projesi kapsamında veri merkezleri için yapay zeka çipleri geliştiriyor.

• (HOOD)-Robinhood: SEC kripto operasyonları konusunda potansiyel yaptırım eylemini belirten uyarıda bulundu.

• (AMZN)-Amazon: Web Services (AWS) bulut altyapısını ve hizmetlerini genişletmek için ek 9 milyar dolar taahhüt etti

• (BA)-Boeing: Şirket bazı denetimleri tamamlayamadığı için soruşturuluyor. Ayrıca şirketin, Starliner fırlatması roketindeki bir valf sorunu (motor arızasına sebep olabilir.) nedeniyle ertelendi.

• (DIS)-Disney: Yayın hizmetleriyle 2. çeyrekte kazanç beklentilerini aştı.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dolardaki genel değişime paralel çift yönlü fiyatlamalarını sürdüren paritede dün baskılanma devam ederken piyasa alt desteklerini çalıştırarak günü tamamladı. Bugünde FED üyelerinden gelen şahin açıklamalar ile güçlenen dolar karşısında aşağı yönlü eğilimini sürdüren paritenin özellikle yakın destek kademelerinde baskılanmaya devam edeceğini düşünüyoruz.  1.073 kademesinin bırakması durumunda 1.070 seviyesi beklenmelidir. Piyasa kısıtlı tepkilere rağmen günü mevcut koşullarda baskılanarak tamamlayacaktır.            

Dirençler; 1.075 - 1.077 - 1.080 - 1.083 

Destekler;  1.073 - 1.070 - 1.066 - 1.060

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; ONS altın doalrdaki güçlenmeye rağmen 2300 seviyesi üzerinde ki yatay seyrini çift yönlü fiyatlamalar ile devam ettirirken yine de jeopolitik risklerin etkisinin bu şartlarda fiyatlara yansıdığı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Dün Hamas'ın ateşkes kabulünün İsrail tarafından ret edilmesi bir miktar değerli metallerde alıcıların ön plana çıkmasına neden oldu. Bu etki ile altında ki benzer görünüm bugünde devam edecek ve piyasa yakın dirençlerini öncelikle test edecektir. yakın direnç destek seviyeleri arasında yatay seyrini sürdüren altının günlük gelişmelere paralel kapanış gerçekleştirmesi beklenmelidir. Bu süreçte özellikle 2300 kademesi aşağı yönlü baskılanmalarda dikkatle izlenmeli ve bu seviyenin olası kırıldığı senaryoda piyasa yönünde kalınmalıdır.    

Dirençler; 2340 - 2360 - 2375 - 2400  

Destekler;  2300 - 2286 - 2250 - 2230 


GÜMÜŞ; 27 .50 - 27.00 bandında yatay seyrini sürdüren gümüşte özellikle jeopolitik gelişmelere odaklı fiyatlamaların ön plana çıktığını görüyoruz. Piyasa güçlenen dolara rağmen yüksek seyrini devam ettirirken gelişmelere odaklı fiyatlamalarını bugün de devam ettirecektir. Mevcut bant içerisinde kapanış gerçekleştirmesini beklediğimiz gümüşte her iki yönlü kırılmaya karşıda tedbirli davranılmalı ve piyasa yönünde kalınmalıdır.

Dirençler;  27.50 - 27.75 - 28.00 - 28.50 

Destekler; 27.00 - 26.70 - 26.50 - 26.00 

Ücretsiz Deneme Hesabı