Günlük Analiz 06-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Uzun zaman sonra daralan istihdam piyasası FED faiz indirim umutlarını tekrar alevlendirdi:

- ABD'de uzun zamandır izlenen sıkı politikaya rağmen ekonomik aktivitede soğuma olmazken, istihdam piyasasının da bu süreçte hep güçlü kalmaya devam ettiğini gördük. Bu durum faiz politikaları açısından FED'in elini daraltırken, piyasa beklentilerinin de yavaşlamasına neden oluyordu. Cuma günü gelen istihdam verisi uzun zaman sonra daralmaya işaret ederken, saatlik kazançlarında beklenti altı kalması piyasaları bir nevi tekrar hareketlendirdi diyebiliriz. 
- Veri ile beraber ABD endekslerinde belirgin alımlar dikkat çekerken, ABD 10 yıllıkları bir kez daha 4.50% altına sarkarak risk iştahında ki dönüşü teyit etmiş oldu. Diğer taraftan dolar endeksinde ki düşüşün 105 seviyesine doğru derinleşmesi bir nevi piyasada ki dolar yönlü endişelerin de rafa kalkmasına neden oldu diyebiliriz.
- Veri sonrası FED'in yıl sonuna kadar 2 kez faiz indirim ihtimalinin güçlendiğini görüyoruz. Piyasalar bundan sonra da veri odaklı fiyatlamalar ile yön arayışını sürdüreceklerdir. 
- Haftaya başlarken uzak doğunun kısmen pozitif fiyatlamaları dikkat çekiyor. Bu durumda olumlu Çin PMI verilerinin etkisinin olduğu göz ardı edilmemelidir. Haliyle küresel aktivitede olumlu bir sürece doğru ilerleyişin devam etmesi beklenmelidir.
- Bu hafta piyasaların gündeminde Çin lideri Xi'nin beş yıl aradan sonra gerçekleştireceği Avrupa ziyareti ön planda takip edilecektir. Ziyaretin ABD tarafında olumlu karşılanmaması ve karşılıklı açıklamaların etkileri değerli metaller başta olmak üzere piyasa fiyatlamaları üzerinde oynaklığa neden olabilir.
- Bunun haricinde piyasalar yine FED üyelerinden gelecek açıklamalara ve günlü ekonomik gelişmelere odaklı fiyatlamalarını sürdürecektir.    
  
Doğru işler doğru sonuçlar doğuruyor; ''NOTUMUZ YÜKSELDİ, CDS RİSK PRİMİMİZ DÜŞÜYOR'
   
- Türk mali piyasaları açısından kritik dönemlerden geçildiği bu süreç içerisinde özellikle not artış hikayelerinin piyasaları domine etmeye devam ettiğini görüyoruz. Fitch sonrası S&P de beklentilere paralel cuma kapanışı sonrası Türkiye'nin kredi notunu B den B+ ya yükseltirken, görünümünü de pozitifte korudu. Böylece izlenen politikaların etkilerinin ve sonuçlarının genel gidişatta olumlu bir yöne doğru evrildiğini bir kez daha görmüş olduk. Bunun yanında en üst seviyede ekonomi politikalarının desteklenmesi ve siyasi atmosferdeki olumlu gelişmelerinde içerideki genel pozitif havayı beslediğini düşünüyoruz. 
- Bir diğer öneli gelişmede cuma gün açıklanan enflasyon verisi oldu. piyasa beklentisine paralel gerçekleşen veride TÜFE aylık 3.19% artarken,  yıllık enflasyon ise 69.80% olarak gerçekleşti. Bu dönem için enflasyonda zirve görüleceği ve Haziran sonrası baz etkisi ile sert geri çekilmenin olacağı yönünde beklentimizi piyasaya paralel koruyoruz.  Yine de yıl sonu beklentisinde TCMB ile piyasa arasında 10 puan kadar bir fark olduğunu unutmamak lazım. Haliyle bu perşembe gerçekleşecek olan enflasyon raporu ve Başkan Karahan’ın sunumu piyasalar nezdinde dikkatle izlenecektir. 
- İçeride bir diğer önemle izlenen gelişme yine rezervlerde ki iyileşmenin devamı olduğunu söyleyebilriiz.  Bu konuda olumlu ilerlemenin önümüzdeki süreçte de devam etmesini bekliyoruz.
- Son gelişmeler ile TL'de ki değerlenme dikkat çekici bir nitelikte devam ediyor. Yabancı raporlarında da son dönemde TL lehine güçlenmenin devam edebileceği yönünde görüşler hakim. Biz de uzun zamandır kontrollü yükseliş eğilimi ile kurda ki yükselişin devam edeceği yönünde beklentimizi daha ileri vadeye taşıyarak koruduğumuzu söyleyebiliriz. TL lehine görünüm bir süre daha etkisini sürdürecek ve piyasada ki döviz talebi de aşamalı olarak azalım göstermeye devam edecektir.  Buna paralel özellikle ONS'ta ki yavaşlamanın da etkisi ile gram altın tarafında daha stabil ve hatta düşüş eğilimli fiyatlamalar önümüzdeki günlerde ön plana çıkabilir.  Bu arada başlıkta belirttiğimiz gibi CDS risk primimizin de 289 seviyesinde düşüş eğilimini devam ettirdiğini not etmekte fayda var.
- Hisse senedi tarafı açısından ise genel havanın olumlu etkilerinin fiyatlamalara yansıdığını görüyoruz. Sektörel ayrışmalar olsa da bu tarafta yükseliş eğilimi devam edecek ve yeni rekor zirveler görülmeye devam edilecektir.


 GÜNDEM;
- İçeride S&P not artırımının yansımaları ve siyasi gelişmeler ön planda olmaya devam edecektir.
- Perşembe günü gelecek olan enflasyon raporu ve Başkan Karahan'ın sunumuna yönelik beklentiler yöne fiyatlamalara yansıyacaktır.
- Dışarıda Çin Başkanı Xi'nin Avrupa ziyareti ve FED üyelerinin mesajları dikkatle takip edilecektir.  

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Geçtiğimiz hafta boyunca not artırım beklentisi ile alıcılı seyrini sürdüren endekste 10 bin puan üzerinde ki güçlü seyir haftanın son günüde devam etti. Endeks güne alıcılı başlarken sonrasında gelen satışlar endekste bir miktar düzeltmeye neden olsa da sonrasında endeks tekrar yönünü yukarı çevirdi ve haftayı 0.67% lik yükselişle 10.276 puandan tamamladı. Bankacılık, elektrik, gıda ve perakende hisseleri endeksi yukarıda tutarken petro-kimya hisselerinde ki satışlar endeksi kısmen baskıladı. Yurt içi piyasaların kapanmasının ardından gelen not artırımı ile iki haftalık süreçte fiyatlanan beklentide gerçekleşmiş oldu. Bu yılın ana konusunun doğru ekonomi politikaları ve bunun pozitif sonuçları olacağı unutulmamalıdır. Haliyle not artış hikayeleri de piyasalarımız açısından bu yılın genelinde etkili olmaya devam edecektir. Endeks gelişmelere paralel yeni haftaya alıcılı ve yeni rekor seviyeleri test ederek başlayacaktır. Akabinde tekrar kar satışlarının etkisi ile dengelenmesi muhtemel görünen endeksin günün devamında yine yüksek potansiyelini koruyarak fiyatlanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Gün sonu kapanışı da günün yükseğine yakın gerçekleşecektir.         

Dirençler;  10.300 - 10.350 - 10.450 - 10.500

Destekler; 10.100 - 10.000 - 9.850 - 9.600 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-Migros (MGROS), nisan ayında farklı kentlerde birden fazla türde 48 mağaza daha açtığını bildirdi.

-Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), ilk çeyrekte 1 milyar 934 milyon lira net kar elde etti

-Mercedes-Benz (MBG), 210 milyon TL’lik yatırımla Parça Lojistik Merkezi açtı. Ayrıca yetkililer, sürdürülebilirlik ve lojistik verimliliği hedefleyen merkezin kendi elektriğini üreteceğini söyledi.

-Altınay Savunma Teknolojileri(ALTNY), 8-9-10 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak, satış fiyatı 32,00₺.

-KOÇ Metalurji (KOCMT), 9-10 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak, satış fiyatı 20,50₺.

-Bu Hafta Temettü Dağıtacak Şirketler:

06.05.2024: MACKO(5,48), MAVI(1,91)
07.05.2024: AZTEK(2,25), BOBET(0,67), JANTS(2,52), LKMNH(0,62), NTGAZ(1,25)
08.05.2024:AKSGY(0,07), KSTUR(5,79)

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontratta yukarı yönlü eğilim not arttırım beklentisine paralel geçtiğimiz hafta boyunca etkisini sürdürdü. Piyasa 12 bin puan direncine doğru alıcılı seyrini sürdürürken, ara ara gelen düzeltme hareketlerinde de yakın destek kademelerinde tutunarak yukarı yönlü potansiyelini korumuş oldu. Piyasanın yeni haftayı da yine benzer bir görünümde alıcılı başlamasını bekliyoruz. 12 bin üzeri kademelerde piyasa kar satışları ile kısa düzeltme yaşasa da yakın desteklerinde tutunarak alıcılı eğilimini devam ettirecek ve günü en yüksek seviyeye yakın tamamlayacaktır. 

DİRENÇLER; 12.000 - 12.200 - 12.500 - 13.000

DESTEKLER; 11.700 - 11.550 - 11.350 -  11.250


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat düşüş eğilimini geçtiğimiz hafta boyunca sürdürürken TL de ki değerlenme ile 33 kademesi aşağı yönlü baskılanarak haftalık kapanış gerçekleşmiş oldu. Kurda ki mevcut görünümün hafta başı itibariyle devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle 33 kademesi aşağı yönde zorlanmaya devam ederken piyasanın bu kademeye yakın dengeleneceğini düşünüyoruz. Olası sarkmalara rağmen 33 desteği tutunacak ve günlük kapanışta yine bu seviyeye yakın gerçekleşecektir.     

DİRENÇLER; 33.50 - 33.80 - 34.00 - 34.20  

DESTEKLER; 33,20 - 33,00 - 32.75 - 32.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Cuma günü istihdam verisinde ki yavaşlamaya paralel alıcılı seyirde haftayı tamamlayan S&P500 endeksi bir kez daha 5000 puan üzerinde tutunmayı başarıp 5100 üzeri seviyelerde yeni bir dalga oluşturmaya çalışıyor. Yeni haftaya vadeli tarafta kısmen dengeli başlayan endeksin özellikle 5150 seviyesi üzerinde tutunması teknik görünüm açısından yukarı yönlü kısa bir trend hareketini de destekleyeceğini düşünüyoruz. Piyasa bu bağlamda yakın desteklerinden vereceği tepki ile yukarı yönlü potansiyelini beslemeye çalışacak ve günü 5150 seviyesi üzerinde tamamlayacaktır.    

DİRENÇ; 5170 - 5200 - 5250 - 5300

PİVOT; 5150

DESTEK;  5123 - 5050 - 5000 - 4850  


NASDAQ;  Son 3 haftalık periyotta ciddi anlamda hız kesen ve satıcılı bir eğilimde kritik kademelerine gerileyen teknoloji hisseleri hem gelişmelerin olumlu etkisi ve hem de iyi bilanço performansları ile tekrar yönünü geçtiğimiz hafta yukarı çevirdi ve bir kez daha 18 bin kademelerine doğru kendini atmış oldu. Endeks yeni haftaya kısmen dengeli ve hafif satış baskılı başlarken yakın destek kademelerinde bir kez daha piyasanın tutunarak yukarı yönlü potansiyelini korumaya çalışacağını düşünüyoruz. Endeksin 18 bin üzerinde tutunması ve kapanış gerçekleştirmesi yukarı yönlü oluşacak kısa trend hareketinin devamı açısından önemli olarak görülmelidir. Beklentimiz piyasanın günlük kapanışını 18 bin üzeri seviyelerde gerçekleştireceği yönünde.      

DİRENÇ;  18.100 -  18.250 - 18.300 - 18.500  

PİVOT; 18.000

DESTEK;  17.950 - 17.821 - 17.750 17.650 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

Shell (SHEL) ve diğer petrol şirketleri, kara operasyonlarına kıyasla daha düşük emisyonları gerekçe göstererek Meksika Körfezi'nde açık deniz sondajını genişletiyor.

Boeing (BA) ilk mürettebatlı Starliner uzay kapsülünü önümüzdeki hafta Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatmaya hazırlanıyor.

Wayfair (W) hisseleri, perakendecinin zararını 100 milyon dolardan fazla azaltarak 1. çeyrek zararını 248 milyon dolara indirmesinin ardından yükseldi.

Alaska Air (ALK), 737 MAX 9 jetlerinin yere indirilmesi nedeniyle tazminat olarak Boeing'den (BA) 61 milyon dolarlık kredi notu aldı ve önceki 162 milyon dolarlık nakit tazminata eklendi.

Exxon Mobil'in (XOM) Pioneer Natural Resources'ı (PXD) 60 milyar dolara satın alması FTC onayı aldı, ancak Pioneer'ın eski CEO'sunun OPEC ile gizli anlaşma yaptığı iddiası nedeniyle yeni yönetim kuruluna katılması yasaklandı.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası dolarda ki hızlı değer kaybına paralel sert yukarı yapan parite 1.080 seviyelerini test ederken, haftalık kapanışını da tekrar geri çekilerek 1.076 seviyelerinde gerçekleştirdi. Paritede son ataklar ile yukarı yönlü potansiyel teknik görünümde güçlenirken yeni hafta başlangıcının mevcut kademelerde dengeli start verdiğini görüyoruz. Parite dolarda ki tepkinin etkisi ile bugün bir miktar yakın desteklerine çekilebilir ve yakın desteklerini bir kez daha test edebilecektir. Paritede derin bir düşüş beklemezken piyasanın günlük kapanışını 1.074 seviyelerine yakın gerçekleştireceğini düşünüyoruz.         

Dirençler; 1.077 - 1.080 - 1.083 - 1.086

Destekler;  1.075 - 1.073 - 1.070 - 1.066

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Faizlerin uzun süre yüksek kalacağı hikayesi altında ki baskılanmayı artırırken, piyasa beklentimiz doğrultusunda 2300 ons seviyesinde şuana kadar tutunmayı başarmış görünüyor. Olası sarkmalara rağmen 2300 ons seviyesinden tepki veren altın yeni hafta başlangıcında da benzer bir görünümle start vermiş durumda.  Altının bu etki ile 2350 seviyesine doğru ataklarını genişletmesini ve bu seviyeye yakın günlük kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Dolar lehine güçlenmenin arttığı durumda ise ataklar daha kısıtlı kalabilecektir. Her iki yönde bir kırılma olmadıkça piyasa 2350 - 2300 bandında yatay seyrini sürdürecektir.    

Dirençler; 2340 - 2360 - 2375 - 2400  

Destekler;  2300 - 2286 - 2250 - 2230 


GÜMÜŞ; 26 ons üzerinde tutunan gümüş geçtiğimiz cuma günü istihdam verisi sonrası gerçekleşen alımların etkisi ile bir kez daha yönünü yukarı çevirmiş görünüyor.  Yeni hafta başlangıcını da alıcılı seyirde start veren gümüşün bugün özellikle 27.50 direncini test etmesini ve bu seviyeye yakın günlük kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz.    

Dirençler;  27.00 - 27.30 - 27..50 - 28.00 

Destekler; 26.50 - 26.00 - 25.70 - 25.50

Ücretsiz Deneme Hesabı