Günlük Analiz 03-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasalar ABD Tarımdışı İstihdam verisine odaklandı:

- Dün Powell'ı daha güvercin bulan piyasaların genel olarak tepkisel alımlara odaklandığı bir günü geride bırakırken, bugün ise piyasalar haftanın kritik verisi olan ABD tarımdışı istihdam verisini dikkatle izlemeye çalışacaktır. ABD'de uzun zamandır güçlü istihdam piyasası ve kişisel harcamalarda ki yüksek eğilim enflasyonla mücadele de ciddi endişe yaratan ana unsurların başında geliyor. Bu hafta FED'in faizleri 6.kez sabit ve yüksek tutmasının ardından özellikle FED üyelerinin beklentilerinde bozulma olduğunu satır aralarında görmüştük.  Powell'da benzer bir vurgu yapsa da masada faiz artırım seçeneğinin olmaması bir nevi piyasalara can suyu verdi diyebiliriz. Ancak piyasalar her ne kadar işine geleni ön planda okumaya ve fiyatlamaya daha istekliyse bir o kadarda veri odaklı reaksiyonlara daha elverişli hale geldi diyebiliriz.
- Haliyle bugün gelecek olan ABD istihdam verisi ve bir önceki veriye dair olası revizyon açıklamaları piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır. Güçlü veri ve benzeri sonuçların ABD dolarını tekrar güçlendirebileceği bir ortama götürüp piyasada ki risk iştahını olumsuz etkilerken, aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa fiyatlamalarının daha pozitif olması beklenmelidir.    
- Piyasaların bir başka odağında olan gelişme ise Japon Merkez Bankasının Yen'e olan tarihi müdahalesi oldu. 22.5 milyar dolarlık müdahalenin ardından Yen dolara karşı hızlı toparlanırken, dolar da ki değer kaybının derinleşmesinde bu gelişmenin de ciddi etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Diğer taraftan dün Apple bilançosunu karşıladık. ABD'nin teknoloji devlerinden Apple'ın geliri, 30 Mart'ta sona eren 3 aylık dönemde yıllık yüzde 4 azalmasına karşın 90,8 milyar dolarla piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Satış ve kar beklentileri analist tahminlerini aşan ve ABD tarihinin en büyük hisse geri alım programını açıklayan Apple vadeli piyasada yüzde 8’e yakın yükseldi. Karar ABD'de ve Asya'da teknoloji hisselerini yukarı çekerken piyasalar bir kez daha bilanço performanslarına odaklı fiyatlamalar ile yön bulmuş oldu.
  
Yurt içi piyasalar bugün gelecek olan TÜFE verisi ile S&P not artırım beklentilerine odaklandı;
   
- Tİçeride genel olumlu hava özellikle not artırımı ve sonrasında yabancı ilgisinin artarak devam edeceğine dair inancın güçlenmesi ile dün de devam etti. Kurda ki geri çekilme belirgin bir şekilde devam ederken piyasa 32 seviyelerinde dengeli görünümünü korumaya çalışıyor. Siyaseten olumlu gelişmelerin görüldüğü ve para politikasına dair pozitif beklentilerin güçlendiği süreçte özellikle IMF tarafından gelen olumlu Türkiye değerlendirmelerinin de etkilerinin piyasalara yansıdığını düşünüyoruz. Son gelişmeler sonrası CDS risk primimiz bir kez daha 292 seviyelerine doğru salınırken Gram Altında ki geri çekilmede 2400 seviyelerinde fiyatların baskılanmasına neden oluyor.
- Özellikle yaz dönemi döviz girişlerinin artacağı ve döviz talebinin düşeceği bir sürece doğru kur tarafında ki düşük eğilimin yılın son çeyreğine kadar sürmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz.
- Borsa tarafında ise not artırım beklentisine paralel olumlu hava etkisini sürdürecektir. Yurt dışının da iştahının yüksek olması genel olarak içeride ki havayı da olumlu yönde destekliyor diyebiliriz.
- Bugün içeride Nisan ayı TÜFE verisi öncelikle piyasaların odağında olacaktır. İstanbul enflasyonunun beklenti üzeri gelmesi bu tarafta da beklentinin aşılabileceği kaygısını artırıyor. Veri etkisi ile piyasalarda ki oynaklık artarken, bir taraftan da piyasalar hem yurt dışı gelişmelerine ve hem de olası not artış beklentilerine paralel güçlü konumunu korumaya çalışacaktır. 
  
 GÜNDEM;
- Türkiye Nisan Ayı TÜFE verisi (aylık/yıllık)
- ABD Tarımdışı İstihdam verisi
- S&P not artırımı
- Anayasa değişikliği tartışmaları

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün güne alıcılı başlayan endekste özellikle holding, elektrik ve sınai tarafında ki alımlarla tırmanışını güçlendirirken, bankacılık tarafında ki satışlar ise hızı kısmen yavaşlatmış oldu. Günlük kapanışını 1.62% lik yükselişle 10.208 seviyesinde yeni rekorla gerçekleştiren endekste yukarı yönlü potansiyel de korunmuş oldu. Dün mevduat ve fon yatırımı tarafında ek stopaj artırımı bir miktar borsa tarafına olumlu etki yaptı diyebiliriz. Ancak yükselişi destekleyen asıl konunun not artırım beklentisi ve yabancı etkisi olduğunu düşünüyoruz. Endeks bugün de güne pozitif etki ile başlayacak ve yukarı yönlü potansiyelini artırmaya çalışacaktır. Özellikle gelecek olan enflasyon verisinin günlük piyasa hareketlenmelerinden çift yönlü oynaklıklara neden olması beklenebilir. Ayrıca ABD istihdam verisi sonrası global tarafın da olumlu ya da olumsuz yönde yansımaları olabileceğini düşünüyoruz. Piyasa bu gelişmelere paralel yukarı yönlü potansiyelini koruyarak günü tamamlayacak ve yeni rekor tazeleyecektir. Gelişmelerin desteklemesine paralel endeksin yukarı yönde döviz bazlı önceki zirvelerine odaklı trendini devam ettirmesini bekliyoruz.       

Dirençler;  10.250 - 10.300 - 10.350 - 10.500

Destekler; 10.100 - 10.000 - 9.850 - 9.600 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

*(LILAC)-Lila Kağıt’ın halka arzında talep toplaması 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
*(KOTON)-Koton Mağazacılık’ ın halka arzında talep toplaması 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
*(DOAS) – Doğuş Holding tarafından 22.000.000adet payın Borsa’da işlem gören pay niteliğine dönüştürülmesine karar verildiği açıklandı.
*(SBUX)- Starbucks: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto ve boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kalan şirketlerden biri olarak geliri ocak-mart döneminde azaldı.
*(OYAYO)-OYAK Grubu Şirketlerinden Almatis, Çin’de yeni bir kalsine alümina üretim tesisi kuruyor. Tesis, şirketin rekabet gücünü ve Asya’daki pazar payını artıracak.
*(ALARK)-Alarko Holding, 2023 kârından yatırımcılarına hisse başı net 0,8902 temettü dağıtım kararı aldı.
(TEB)-Türk Ekonomi Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 25 milyon euro tutarında yeni bir işbirliği anlaşması imzaladı.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontratta yukarı yönlü eğilim dün de devam ederken piyasa olumlu havanın etkisini gün boyu sürdürdü ve gün sonu kapanışını da en yüksek seviyeye yakın 11.892,50 den gerçekleştirdi. Endekste bugünde olumlu piyasa fiyatlamalarının ön planda olacağını ve özellikle 12 bin üzeri kademelerin test edilebileceğini düşünüyoruz. Günlük enflasyon verisi ve yurt dışı kaynaklı gelişmelere duyarlı fiyatlamalar ile çift yönlü oynaklık artsa da piyasa not artırım beklentisine paralel alıcılı seyrini gün boyu sürdürecek ve kapanışını yine yüksek gerçekleştirecektir. 

DİRENÇLER; 12.000 - 12.200 - 12.500 - 13.000

DESTEKLER; 11.700 - 11.550 - 11.350 -  11.250


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat düşüş eğilimini dün de beklentilerimize paralel devam ettirirken özellikle 33 seviyesine yakın baskılanarak günü tamamladı. Kurda ki TL lehine güçlenme spot tarafına paralel vadeli tarafta da devam ediyor. Bu etki ile bugün yine benzer bir görünümde piaysanın baskılanmaya devam edebileceğini ve özellikle 33 kritik destek seviyesinin aşağı yönde zorlanacağını düşünüyoruz. Günlük gelişmelere odaklı çift yönlü oynaklık artsa da piyasa 33 seviyesinde dengelenecektir.      

DİRENÇLER; 33.50 - 33.80 - 34.00 - 34.20  

DESTEKLER; 33,20 - 33,00 - 32.75 - 32.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Powel sonrası tekrar alıcılı bir seyre evrilen hisse senetlerinde dün özelilikle 5100 direncini yukarı yönde zorlayan piyasa kapanışını ise hemen bu kademe altında gerçekleştirdi. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta alıcılı seyrin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle bugün gelecek olan ABD İstihdam verisi ile piyasa yön tayin edecek ve gelişmelere odaklı haftalık kapanışını gerçekleştirecektir. Burada verinin sonuçları ve önceki döneme dair revizelerin genel fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenmelidir.   

DİRENÇ; 5100 - 5.130 - 5150 - 5200

DESTEK;  5050 - 5000 - 4850 - 4500 


NASDAQ;  Powell sonrası toparlanan teknoloji hisselerinde de dün kısmen alıcılı seyrin etkisinin devam ettiğini gördük. Gün içerisinde biraz da bilançoların etkisi ile zaman zaman çift yönlü fiyatlanan endeks gün sonu kapanışını bir kez daha 18 bin seviyesine doğru toparlanarak gerçekleştirmiş oldu. Endeks bugün özellikle istihdam verisi sonuçlarına odaklı yön tayin edecek ve haftalık kapanışını da bu yönde gerçekleştirecektir. Piyasayı destekleyen sonuçların ön plana çıkması durumunda 17.800 ün aşılması ile 18 bin üzeri bir kapanış söz konusu olabilir. Aksi yönlü gelişmelerde ise 17.500 - 17 bin aralığında doğru satışların etkisini artırdığı görülecektir.     

DİRENÇ;  17.830 - 18.000 - 18.250 - 18.500  

DESTEK;  17.650 - 17.400 - 17.250 - 17..000

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

-(KMCM)- Key Mining Corp.:3 Mayıs Cuma günü halka arz oluyor, Şili'de projeleri olan Florida merkezli bir keşif aşaması madencilik şirketi.

(PTON)- Peloton: CEO'su istifa etti. Bu, şirket harcamalarını kısmaya çalışırken 2021'den bu yana yapılan beşinci azaltma.

(INTC)- Intel: Ohio'da dünyanın en büyük çip fabrikası olacak yeni bir yarı iletken 'mega fabrikasına' 28 milyar dolarlık biden yönetimiyle desteklenen proje yatırım yapıyor.

(NVO)- Novo Nordisk: Net kârını %28 artırarak 3,65 milyar dolara çıkararak ilk çeyrek kâr beklentilerini aştı.

(QCOM)- Qualcomm: yapay zeka özellikli cihazlara olan talebin etkisiyle %40 satış artışı bildirdikten sonra piyasa öncesi işlemlerde %4 yükseldi.

(MSFT)- Microsoft: Yapay zeka ve dijital altyapıya vurgu yaparak Tayland'da yeni bir bölgesel veri merkezi inşa etme planını açıkladı.

(INTC)- Intel: Ohio'da dünyanın en büyük çip fabrikası olacak yeni bir yarı iletken 'mega fabrikasına' 28 milyar dolarlık biden yönetimiyle desteklenen proje yatırım yapıyor.

(VIK)- Viking: kruvaziyer rezervasyonlarındaki güçlü toparlanmanın etkisiyle NYSE'deki ilk işleminde %8 artış gösterdi.


NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Powell sonrası hız kesen dolardaki düşüşün derinleşmesi paritenin 1.070 üzerinde ivmelenmesine neden oluyor. Bu etki ile bugünde euro lehine pozitif bir havada fiyatlanan paritenin kritik istihdam verisi öncesi üst kademelerini zorlamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasa bu bağlamda 1.080 seviyelerine doğru ataklarını genişletebilir. piyasa nihai yönünü ise ABD istihdam verisi sonrası tayin edecektir. Verinin doları zayıflattığı ortamda paritenin 1.080 seviyesin, aşarak haftalık kapanış gerçekleştirmesi beklenirken, aksi yönlü gelişmelerde ise 1.060 kademeleri hedeflenmelidir.         

Dirençler; 1.075 - 1.077 - 1.080 - 1.083

Destekler;  1.070 - 1.066 - 1.062 - 1.060

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Powell sonrası dolar zayıflasa da ONS altın istediği enerjiyi tam olarak bulabilmiş görünmüyor. Zayıf alıcılı seyrin etkisi ile bir kez daha 2300 ons seviyesine doğru geri çekilen altında fiziki talep tarihi zirvelerde devam etse de kısa vade piyasa fiyatlamalarında ise her toparlanma kar satışı fırsatı olarak görülüyor. Yine de altında 2300 ons kademesinin mevcut koşullarda tutunmasını ve 2350 - 2300 bandında piyasanın bir süre daha çift yönlü dalgalı seyrini sürdürmesini bekliyoruz.. Bugün gelecek olan ABD istihdam verisi ile piyasa kısa vade yön tayin ederken dolarda ki değişime göre haftalık kapanışını gerçekleştirecektir. Olası 2300 ons desteğinin kırıldığı ve piyasanın düşüş trendini derinleştirdiği durumda 2200 kademeleri hedeflenmelidir.   

Dirençler; 2340 - 2360 - 2375 - 2400  

Destekler;  2300 - 2286 - 2250 - 2230 


GÜMÜŞ; Dün 26 ons desteğinden tepki veren gümüşte dolarda ki zayıflamaya paralel daha canlı bir toparlanma dikkat çekti. Piyasa bu etki ile 26.50 seviyelerine yakın dengeli görünümünü korurken bugün gelecek olan ABD istihdam verisine paralel yön tayin etmeye de çalışacaktır. Verinin doları zayıflatması durumunda gümüşün 27 ons üzeri haftalık kapanış gerçekleştirmesini bekleriz. Aksi yönlü gelişmelerde ise 26 ons destek kademesi dikkatle izlenmelidir.    

Dirençler;  26.70 - 27.00 - 27.30 - 27..50 

Destekler; 26..50 - 26.00 - 25.70 - 25.50

Ücretsiz Deneme Hesabı