Günlük Analiz 02-05-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED'ten bir iyi bir de kötü haber geldi:

- Dün gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası FED beklentilere paralel faizleri 5.25 - 5.50 aralığında sabit tutarken, özellikle karar metninde FED üyelerinin inatçı enflasyon karşısında beklentilerinin bozulduğu görüldü. Normal şartlarda enflasyonda ki düşüş eğiliminin devamı ile beraber Mayıs toplantısında faiz indirminin kuvvettle muhtemel fiyatlandığı dönemlerden bu yıl acaba bir faiz indirimi olur mu aşamasına da hızlıca gelmiş olduk. Karar metninin de ki genel olumsuzlukları gören piyasalarda da hızlıca satışların ön plana çıktığını ve negatif fiyatlamaların etkinleştiğini görmüş olduk.
- Tabi önce kötü haberi veren FED daha sonra Powell'ın basın toplantısında ise kötünün iyisi denilebilecek cinsten gelen mesajların etkisi ile bu seferde pozitif tarafta hızlıca aksiyon almaya başladı. Powell beklentilerden daha az şahin bir imaj çizerken, özellikle masa da faiz artırım ihtimalinin olmadığına dair vurgular yapması öncelikle artan dolar baskısını tekrar hafifletmiş oldu. 4.70 zirvelerinde fiyatlanan ABD 10 yıllıkları tekrar 4.60 seviyesine doğru salınırken, Dolar Endeksi de (DXY) 106 üzeri kademelerden bir kez daha 105 li seviyelere doğru hızlıca geri çekilmiş oldu. Doların baskısının azalması ile dolara karşı diğer enstrümanlarda da hızlıca toparlanmalar dikkat çekti. Hisse senedi piyasası ise daha sığ tepki alımları ile geri dönüş yaptı diyebiliriz. Bunda bir miktar dün gelen ABD verilerinin de etkisi olabileceğini düşünüyoruz. ABD Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisanda 49,2 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu son dönem tartışılan beklentiden daha sert yavaşlama senaryolarını destekler vaziyette bir gelişme olarak görülebilir. 
- Sonuçta piyasalar dün kü gelişmelere öncelikle karmaşık reaksiyonlar verirken, uzak doğu açılışı ile piyasaların tekrar alıcılı bir seyre büründüğünü söyleyebiliriz. Özellikle faiz artırım ihtimalinin ortadan kalkmasının şimdilik pozitif algıyı beslediğini düşünüyoruz.
- Bundan sonrası için piyasalar yine veri odaklı fiyatlamalarını sürdürecektir. Enflasyon kalıcı düşüşü ve FED'in tekrar faiz indirim döngüsüne doğru evrileceği bir zeminde çok daha farklı pozitif fiyatlamaların piyasaları domine edeceğini söylemek zor değil.
- Bugün kısmen olumlu fiyatlamalar ile piyasaların daha çok yarın gelecek ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanacağını düşünüyoruz.   
 
Mevduat faizi ve yatırım fonlarında stopaj yükseltildi;
   
- Türk Lirası mevduatlar için uygulanan stopajda düzenleme yapılarak Resmi Gazete'de yayımlandı. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltildi. Bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı. Bu durum bu özellikle faiz artırımı sonrası TL mevduatlara yönelik artan ilgiyi ne şekilde etkileyecek izleyip göreceğiz. Ancak sürecin yeni mevduat yatırımcı akışını olumsuz etkileyebileceğini ve tasarruf artış hızını kesebileceğini düşünüyoruz. Riskli varlıklar açısından ise yatırımcının bu yöne bir miktar daha ağırlık vermesi muhtemel görünüyor. 
- Kısa haftada bugün piyasalar öncelikle son düzenlemeler ve yurt dışı gelişmelerine odaklı fiyatlamalar ile günlük periyotta yön arayışını sürdürecektir. Özellikle IMF tarafından gelen açıklamalarda ekonomi yönetiminin politikalarına dair övgülerin de yansımalarının moral verici etkilerinin olacağını düşünüyoruz.
- Piyasalar açısından ise esas belirleyici olacak gelişme yarın açıklanacak olan TÜFE verisi olacaktır. Enflasyonun yarın ki veri ile zirve yapması beklenirken yılın ikinci yarısı için dezenflasyon sürecinin başlamasına yönelik beklentinin de güçlü bir şekilde fiyatlamalara yansımaya başladığını söyleyebiliriiz. 
 
 GÜNDEM;
- FOMC kararları ve etkileri
- Türk Lirası mevduatlar için uygulanan stopajda düzenlemesine dair piyasa yansımaları
- ABD haftalık işsizlik başvurusu

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Salı günü tespitlerimiz doğrultusunda alıcılı bir eğilimde başlangıç yapan endekste özellikle 10150 seviyesine doğru alımlar hız keserken piyasa bu seviyeye yakın gelen kar satışları ile tekrar geriledi ve yakın desteklerine doğru geri çekildi. Günün devamında çift yönlü dalgalı bir seyir izleyen endeks günlük kapanışını da 0.37% lik değer kaybı ile 10.045 puan seviyesinden gerçekleştirdi. Bankacılık ve holding gibi öncü guruplar günün yatay bant hareketleri ile geçirirken, özellikle elektrik ve petro-kimya gibi sektörlerde ki satışlar ise endeksin baskılanmasında önemli rol oynadılar. Piyasa bir günlük tatilin ardından bugün, kısmen satıcılı bir görünümde güne başlayacaktır. Bu bağlamda 10 bin seviyelerinde denegelenmesi muhtemel görünen endeksin bu seviyelerden kısmi tepki alımları ile tekrar yönünü yukarı çevirmeye çalışacaktır. Dünkü FED kararlarının piyasalara yansımalarına paralel fiyatlamaların ön plana çıkabileceği günde özellikle 10 bin seviyesinin tutunması  yukarı yönlü potansiyelin korunması açısından önemli olacaktır. Olası kırılmada 9800 - 9600 gibi kademeler öncelikle hedeflenirken, piyasanın tutunduğu senaryoda ise yarın ki TÜFE ve akabinde ABD tarım dışı verileri ile piyasa nihayi yön tayin edecektir. Kısa vade için şimdilik temkinli iyimserlik havasında gelişmelere odaklanmakta fayda var. Piyasanın günlük kapanışını da yine 10 bin seviyesi üzerinde gerçekleştirmesini bekliyoruz.   

Dirençler;  10.100 - 10.150 - 10.200 - 10.300

Destekler; 10.000 - 9.850 - 9.600 - 9.450 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

*(LILAC)-Lila Kağıt’ın halka arzında talep toplaması 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
*(KOTON)-Koton Mağazacılık’ ın halka arzında talep toplaması 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
*(DOAS) – Doğuş Holding tarafından 22.000.000adet payın Borsa’da işlem gören pay niteliğine dönüştürülmesine karar verildiği açıklandı.
*(SBUX)- Starbucks: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto ve boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kalan şirketlerden biri olarak geliri ocak-mart döneminde azaldı.
*(OYAYO)-OYAK Grubu Şirketlerinden Almatis, Çin’de yeni bir kalsine alümina üretim tesisi kuruyor. Tesis, şirketin rekabet gücünü ve Asya’daki pazar payını artıracak.
*(ALARK)-Alarko Holding, 2023 kârından yatırımcılarına hisse başı net 0,8902 temettü dağıtım kararı aldı.
(TEB)-Türk Ekonomi Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 25 milyon euro tutarında yeni bir işbirliği anlaşması imzaladı.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontratta yukarı yönlü eğilim salı günü hız keserken piyasa spot taraftaki satışlara paralel gelen kar satışları ile tekrar hafif geri çekilerek günü tamamladı. Endeksteki bu yönlü kapanış etkisinin bugün de açılışta kısmen devam etmesi beklenmelidir. Piyasa hafif satıcılı start vereceği günde öncelikle yakın desteklerini test edecek ve bu kademeler üzerinde tutunarak  yönünü yukarı çevirmeye çalışacaktır.  Piyasanın özellikle yarın gelecek verilere odaklı yakın destek direnç kademeleri arasında yatay bir formatta günü geçirmesini bekliyoruz. Günlük kapanışta hafif düşük ve yakın kademelere yakın seviyelerde gerçekleşecektir.   

DİRENÇLER; 11.850 - 12.000 - 12.200 - 12.500

DESTEKLER; 11.550 - 11.350 -  11.250 - 11.000


DOLAR/TL YAKIN VADE; Mayıs vade kontrat bir günlük tatil öncesi son gün işlemlerinde de tespitlerimiz doğrultusunda TL lehine baskılanmaya devam etti. Piyasa güçsüz tepkilere paralel aşağı yönlü düşüşünü devam ettirirken, gün sonu kapanışını da yine tespitlerimize paralel 33 seviyesine yakın gerçekleştirdi. Benzer görünümün bugün piyasa açılışında da devam etmesini ve bugün özellikle 33 seviyesine doğru piyasanın baskılanmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Ancak son stopaj düzenlemelerinin etkisi ile bugün bir miktar döviz talebinin artabileceği ihtimalide göz ardı edilmemelidir. Piyasa bir kez daha yakın desteklerini test etmesinin ardından 33.30 seviyelerine yakın dengelenerek günü tamamlayacaktır.    

DİRENÇLER; 33.80 - 34.00 - 34.20 - 34.50 

DESTEKLER; 33,30 - 33,00 - 32.75 - 32.50


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün gelen FOMC faiz kararı ile piyasalar hareketli bir günü daha geride bıraktı. FED beklentilere paralel faizleri sabit bırakırken, karar metninde ki enflasyonda ki düşüş beklentilerine dair üyelerin hayal kırıklıklarını gösteren mesajlar genel olarak piyasaların baskılanmasına neden oldu. Powel'ın açıklamaları ise daha ılımlı bulunurken piyasa faiz artırımı gibi bir ihtimalin masada olmaması ile kısmen de olsa rahatlamış oldu. S&P500 endeksi bu gelişmelere paralel baskılanıp akabinde kritik 5000 seviyesinin hemen üzerinde dengelenirken, Asya piyasalarında ise vadeli tarafta tekrar alıcılı bir seyirle güne başladı. Endeksin yarınki istihdam verisi öncesi mevcut kademelerinde dengeli bir görünümle çift yönlü fiyatlamalarını sürdürmesini bekliyoruz. Bu bağlamda kısmen alıcılı bir eğilimde günlük kapanışını gerçekleştirmesini beklediğimiz endeksin nihai yön tayinini ise yarınki istihdam verisi ile netleştireceğini düşünüyoruz.         

DİRENÇ; 5100 - 5.130 - 5150 - 5200

DESTEK;  5050 - 5000 - 4850 - 4500 


NASDAQ;  Dün gelen FOMC faiz kararı ile piyasalar hareketli bir günü daha geride bıraktı. FED beklentilere paralel faizleri sabit bırakırken, karar metninde ki enflasyonda ki düşüş beklentilerine dair üyelerin hayal kırıklıklarını gösteren mesajlar genel olarak piyasaların baskılanmasına neden oldu. Powel'ın açıklamaları ise daha ılımlı bulunurken piyasa faiz artırımı gibi bir ihtimalin masada olmaması ile kısmen de olsa rahatlamış oldu. Teknoloji hisseleri bu gelişmelere paralel bir kez daha baskılanıp yönünü aşağıya çevirirken, piyasa bir miktarda iyi bilanço performanslarının tesirinde kritik destek seviyelerinde tutunmayı başardı. Uzak doğu açılışında vadeli taraftaki alıcılı seyrin bugün piyasa açılışında da etkisini sürdürmesini bekliyoruz. Yine de kısıtlı yakın kademeler arasında yatay bir görünüm sergilemesi muhtemel görünen endeksin gün sonu kapanışını da 17.500 üzerinde dengelenerek tamamlaması muhtemel görünüyor. Piyasa nihai yön tayinini yarın gelecek ABD istihdam verisi sonrası yapacaktır.    

DİRENÇ; 17.650 - 17.830 - 18.000 - 18.250  

DESTEK;  17.400 - 17.250 - 17..000 - 16.750

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

*(TSLA)-Tesla: Şirketin hisseleri Çin'de gelişmiş sürücü destek teknolojisine ilişkin elde ettiği başarının ardından %15 arttı. Şirket ayrıca Baidu (BIDU) ile bir navigasyon teknolojisi ortaklığı kurdu.

*(QSR)- Restaurant Brands International: Burger King'in ABD'deki 2028 yılına kadar yaklaşık 7.000 satış lokasyonlarını yeniden şekillendirmek için 300 milyon dolarlık ek yatırım yapıyor.

*(AMZN)-Amazon: Prime teslimatını hızlandırdığını ve 2024 yılının ilk çeyreğinde bir gün veya daha kısa sürede teslim edilen 2B ürünü aştığını açıkladı.

*(F)-Ford: Blue Cruise eller serbest sürüş sisteminin dahil olduğu iki ölümcül kazanın ardından Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından güvenlik soruşturmasında.

*(HSBC)-HSBC: CEO'su Noel Quinn, dört yılı aşkın bir süre görev yaptıktan sonra istifa etti ve bankayı jeopolitik zorlukların ortasında bir halef arayışında bıraktı.

*(AMD)-AMD: 2024 yılında 4 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı gerçekleştirmeyi bekliyor.

*(MSFT) – Microsoft ve OpenAI’u yapay zeka sohbet robotlarını eğitmek için telifli içerik kullanmakla suçlayarak Alden Global Capital'in sahibi olduğu sekiz gazete dava açtı.

*(KMCM)- Key Mining Corp.:3 Mayıs Cuma günü halka arz oluyor, Şili'de projeleri olan Florida merkezli bir keşif aşaması madencilik şirketi.

-Kablosuz operatörlere para cezası: FCC, AT&T (T), Verizon (VZ), Sprint ve T-Mobile'a (TMUS) müşteri coğrafi konum verilerini izinsiz olarak paylaştıkları için toplam 196 milyon dolar ceza kesti.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; FED sonrası hızlanan dolar baskısına paralel değer kaybeden paritede bir kez daha. 1060 lı seviyeler aşağı yönde test edilirken piyasa 1.064 seviyelerinden gelen tepki alımları ile tekrar destek buldu ve 1.073 seviyelerinde günü tamamladı. Bu harekette faizlerin uzun süre yüksek kalacağı yönünde beklentinin güçlenmesi ile dolar lehine baskı ön plana çıkarken, akabinde yeni faiz artırımının masada olmaması tekrar piyasayı ters köşe yapmış oldu.  Paritenin yeni gün başlangıcını yine bu etki ile mevcut kademelerinde fiyatlanarak start verdiğini görüyoruz. 1.073 eksenli çift yönlü fiyatlamalar doların yön arayışına paralel gün boyu devam ederken piyasa yakın destek direnç kademeleri arasında yatay bir kapanış ile günü sonlandıracaktır. Özellikle yarın ki tarım dışı istihdam verisi ise piyasanın yön tayini açısından belirleyici olacaktır.     

Dirençler; 1.075 - 1.077 - 1.080 - 1.083

Destekler;  1.070 - 1.066 - 1.062 - 1.060

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Son iki günlük periyotta 2300 ons altına sarkan ve özellikle dünkü FED karar metni sonrası satışlarını hızlandıran altın, Powel'ın açıklamaları ile tekrar hayat buldu ve 2300 ons üzerine tepki vererek günü 2320 ons civarında tamamladı. Uzak doğu seansında altında ki alıcılı eğilimin azalan dolar baskısına paralel kısmen devam ettiğini görüyoruz. ONS ta bugünde 2350 - 2300 bant aralığında ki yatay seyrin devamı beklenebilir. Özellikle yarınki istihdam verisi öncesi piyasa mevcut seviyelerinde ki potansiyelini koruyacaktır. Altın için nihai yön tayininin ise istihdam verisi sonrası gerçekleşmesini bekliyoruz. Aşağıda olası 2300 ons destek kademesinin kırıldığı durumlarda ise stoplu çalışılmalı ve 2200 seviyeleri aşamalı olarak hedeflenmelidir.   

Dirençler; 2340 - 2360 - 2375 - 2400  

Destekler;  2300 - 2286 - 2250 - 2230 


GÜMÜŞ; 27 ons altında gelişmelere ve özellikle artan dolar baskısına paralel düşüş eğilimi gösteren gümüşte yeni gün başlangıcında da tepkilerin zayıf kaldığını ve piyasanın yönünü aşağı çevirdiğini görüyoruz. Bu etki ile gümüş yakın destek kademelerini aşağı yönlü baskılamaya devam ederken, azalan dolar baskısına paralel ara ara cılız tepki atakları ile görünümünü toparlamaya çalışacaktır. Ancak beklentimiz gümüşün desteklerinde baskılanmaya devam ederek günü tamamlaması yönünde. Piyasa yarın ki istihdam verisi ile beraber ise nihai yönünü tayin edecektir.    

Dirençler;  26.70 - 27.00 - 27.30 - 27..50 

Destekler; 26..50 - 26.00 - 25.70 - 25.50

Ücretsiz Deneme Hesabı